Ülésezett a Kunszövetség

Április 14-én délelőtt Karcagon tartotta soros közgyűlését a Kunszövetség. A két kunsági, valamint a kunok által benépesített, de már más tájegységekre (sőt a határon kívül) eső településeket, és a kunok történeti, néprajzi, hadművészeti, népművészeti hagyományait ápoló közösségeit összefogó szövetség tagsága előbb dr. Fazekas Sándor elnöknek a 2011. év eseményeiről, az elvégzett feladatokról szóló beszámolóját, majd az ehhez kapcsolódó gazdasági beszámolót hallgatta meg és fogadta el. Mint elhangzott a Kunszövetség 2011-ben is számos kunsági rendezvényt támogatott. Ilyenek voltak többek között a nagykunsági és a felső-kiskunsági szépségversenyek, a Kováts Mihály Emlékhét, a Birkafőző Fesztivál (amelyen a szövetség saját csapata is nevezett), továbbá több más rendezvény, sőt kutatómunka és könyv kiadás is szponzorálásra került.

A 2012-es gazdasági tervek és rendezvények közül hangsúlyosan kiemelkedik a várhatóan 2012 szeptemberének 2-4 hetében megrendezésre kerülő Kunok II. Világtalálkozója, amelyet a tervek szerint Karcagon nyitnak meg, a zárórendezvény viszont Kunszentmiklóson lesz. A legjelentősebb, és a Kunszövetség által támogatásra érdemesnek tartott egyéb megmozdulások között ott találjuk a Kiskunság huszár hagyományőrzőinek tervbe vett Virágh Gedeon lovastúráját, amelyen az 1848-ban Csehországból hazatért lovasszázad útvonalát, harcait, kalandjait elevenítenék fel – csehországi és szlovákiai hagyományőrzők bevonásával. (Mint a szünetben Szépe Ferenc kiskun kapitány elmondta, az előkészítés jó ütemben halad, ősszel már az útvonal előzetes bejárása következik, a túrára pedig 2013 kora őszén kerülne sor.) A honi kun történelem 13.századi fordulópontját jelentette az 1280-ban a Hódmezővásárhely térségébe eső Hód tavánál, a lázadó kunok és IV.(Kun) László király csapatai között vívott ütközet, amit más hagyományőrzők szeretnének élőben rekonstruálni a helyszínen.

Az szövetség vezetése a napirendek megvitatását követően számos támogató segítségét köszönte meg, de olyan aktualitások bejelentésére is sor került, mint az új kunkapitány megválasztása.

Lejárt a három évvel ezelőtt nagykun kapitánynak választott Illéssy Ádám mandátuma, s amint Dobos László, Karcag város polgármestere a közgyűlésen bejelentette, a nagykun települések jelöltjei közül a karcagi Bene Sándorra esett a választás, aki három évig látja majd el a kapitányi teendőket.

Nyomtatás PDF