Az asztanai Gorkij Színház művészei Karcagon

A múlt héten Szolnokon vendégszerepelt az asztanai Állami Gorkeij Színház. A 111 évében járó teátrum társulata Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke meghívására, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával vendégeskedett hazánkban. Az itt töltött öt nap alatt egy fellépésük volt, - kedden, Szolnokon, az Aba-Novák Kulturális Központban mutatták be Otorbajev Bajbarsz szultánról írott színművét.

Csütörtökön a huszonöt fős társulat Karcagra látogatott, ahol a Városháza dísztermében Dobos László polgármester fogadta a művészeket. Rövid előadásban szólt a Nagykunság és Karcag város múltjáról, a város jelenéről, az önkormányzat terveiről és elképzeléseiről.

A vendégek a városházi látogatás után városnézésre indultak. A városközpontot és a főteret tekintették meg, majd felkeresték a Nagykun Látogatóközpont egy éve átadott tárlatát.

A karcagi születésű turkológus-nyelvész, Mándoky Kongur István legendás alak Kazaksztánban. Múzeumparki domborművét sosem feledik el felkeresni a hozzánk látogató kazak vendégek. Így volt ez esetben is. A tudós életútjának ismertetése után a múzeum tárlatának megtekintése következett, s a vendégek egyúttal néhány tárggyal gyarapították a kazak kapcsolatok során létrehozott helyi gyűjteményt. A városnézés utolsó állomása a Millenniumi Emlékmű, IV. Béla és Kötöny fejedelem szoboregyüttesének megtekintése volt.

Elek György

Nyomtatás PDF