Rólunk írták! - A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek

Tartalomjegyzék
Rólunk írták!
Kunok I. Világtalálkozója
I. Világ Kun Találkozó
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Elindultak a kunok útján
Konzul bizalom nélkül
A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek
Kunjárás a Szilágyságban
A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.
Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Minden oldal

A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek (www.fn.hu)

 

Tüntetést tartott Budapesten, a Külügyminisztérium előtt a tiszteletbeli kazah konzul visszahívása miatt a karcagi székhelyű Kazah-Magyar Baráti Társaság és a Kunszövetség - közölte csütörtökön az utóbbi szervezet ügyvivője.

 

A demonstrációra több kun településről érkeztek hagyományőrző lovasok, akiktől övezve a két társaság nevében egy, Göncz Kinga külügyminiszternek címzett petíciót adtak át Szűcs Szergej főosztályvezetőnek - mondta Kovács Sándor.

A petícióban leírták, hogy a tiszteletbeli kazah konzul, Horváth László megbízását a Külügyminisztérium azért kezdeményezte a kazah nagykövetségnél, mert tudomására jutott, hogy vele szemben az illetékes hatóságok büntetőeljárást kezdeményeztek. Az írásos anyagban leszögezték: Horváth László semmilyen jogsértést nem követett el, és olyan ítélet vagy végzés sem született, amelyben büntetőjogi felelősségét megállapították volna.

Ily módon a tiszteletbeli konzuli tisztség megszüntetése kezdeményezésének azon indoka, hogy az érintett ellen büntetőeljárás van folyamatban, sértheti azt az alkotmányos és törvényi rendelkezéseket, hogy senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg bűnösségét a bíróság jogerős határozatban nem állapította meg. Felvetődik a kérdés, hogy a Külügyminisztérium ezeket a rendelkezéseket miért hagyta figyelmen kívül? - áll a petícióban.

A Kunszövetség ügyvivőjének tájékoztatása szerint a petícióban azt követelik, hogy a Külügyminisztérium által elkövetett hibát hozzák helyre, Horváth Lászlót nyilvánítsák alkalmasnak a tiszteletbeli konzuli poszt betöltésére, és erről értesítsék Kazahsztán budapesti nagykövetét. Követelésük az is, hogy vizsgálják ki az ügyet, és nevezzék meg a felelősöket. Karcagon 1998 óta működik a kun-kipcsak rokonság miatt a kazah konzulátus, a konzul kezdettől fogva Horváth László volt.