Rólunk írták! - Konzul bizalom nélkül

Tartalomjegyzék
Rólunk írták!
Kunok I. Világtalálkozója
I. Világ Kun Találkozó
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Elindultak a kunok útján
Konzul bizalom nélkül
A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek
Kunjárás a Szilágyságban
A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.
Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Minden oldal

 

Konzul bizalom nélkül (www.nol.hu)

 

Mást mond a kazahokat képviselő Horváth László, mást mond a Külügyminisztérium

Karcagon a Kunszövetség fekete lepellel takarta a városháza falán lévő, s Kazahsztán tiszteletbeli konzulátusát jelző táblát. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen így tiltakoznak Horváth László tiszteletbeli konzul "leváltása" ellen. (Megjegyezzük, a fotón is látható karcagi táblán nem a hivatalos magyar nyelvű országmegjelölést tüntetik fel, amely Kazah Köztársaság, hanem "Kazak" Köztársaságot írnak.)

Az érintett szerint a külügyi tárca "suttogó politikával" próbál a becsületébe gázolni, s minden alapot nélkülöző vádakkal tették nem "nem kívánatos személlyé". A külügynél teljesen másként látják a kazah tiszteletbeli konzuli posztot 1998 óta betöltő üzletember ügyét. - A magyar kormánynak megrendült a bizalma Horváth Lászlóban. A bizalomvesztéshez vezető nyomós okokról a Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti kazah nagykövetséget - mondta lapunk érdeklődésére Polgár Viktor külügyi szóvivő, aki azonban az érintett személyiségi jogaira hivatkozva elzárkózott attól, hogy részletezze a nyomós okokat.

A budapesti székhelyű
L. A. C. Holding elnök-vezérigazgatói posztját betöltő Horváth lapunknak nyilatkozva elismerte, hogy ellene csődbűntett-eljárás van folyamatban. - A tíz éve folyó eljárásban azonban a mai napig még elsőfokú ítélet sem született, miközben nyolc évvel ezelőtt kaptam meg a tiszteletbeli konzuli címet -
mondta.

Horváth egyúttal cáfolta azon információinkat, melyek szerint a külügyi tárca lépésének hátterében a vele kapcsolatban felmerült pénzügyi visszaélések és más zavaros áfa-visszaigénylési ügyek állnának. Mint mondta, a tiszteletbeli konzulátus áfa-visszaigényléseit mindig beküldték a külügynek, s csak akkor éltek e lehetőséggel, ha azokat a tárcánál jóváhagyták.

Kazahsztán budapesti nagykövetsége nem akar állást foglalni. A követség képviselője szerint ez teljes mértékben a magyarok belügye.

Annyit azonban hozzátett, hogy a magyar-kazah relációban aktív, számos kulturális eseményt tető alá hozó Horváth munkájával elégedettek voltak.

Az L. A. C. Holding érdekeltségébe több mint tíz cég tartozik, ezek egyike egy volt tengizi Vegyépszer-vállalkozás. Az amerikai Tengiz Chevrolnak kivitelezői munkát végző cégben Horváth által irányított pénzügyi holding húszszázalékos részesedéssel bír.

Az üzletember mellett nemcsak a kunszövetség, hanem Fazekas Sándor, Karcag polgármestere, valamint a Magyar- Kazah Baráti Társaság elnöki posztját is betöltő fideszes országgyűlési képviselő, Varga Mihály is kiállt. A felsoroltak Horváth eltávolításáról levélben kértek magyarázatot az előző és a jelenlegi külügyminisztertől.

Horváth az eltávolítása mögött a külügy kicsinyes bosszúját véli felfedezni. Állítása szerint a közelmúltban pert nyert a tárca ellen, amelyet azért indított, hogy bebizonyítsa, a tiszteletbeli konzulokra is vonatkozik a diplomáciai mentesség. A per alapját egy nyolcezer forintos közlekedési bírság képezte, a kazahoktól kapott és a tiszteletbeli konzulátus nevére bejegyzett BMW személygépkocsit lefotózták egy buszsávban. A jogerős ítéletet - az annak tulajdonított precedensérték miatt - Horváth elküldte több magyarországi tiszteletbeli konzulnak is, s szerinte emiatt bizonyos személyek megharagudtak rá a Bem rakparton.

Polgár Viktor szóvivő szerint a külügy nem tud a Horváth által emlegetett perről. Hozzátette: a vonatkozó nemzetközi konvenciók értelmében általános diplomáciai mentesség a tiszteletbeli konzuloknak nem jár, ilyen jellegű védelem kizárólag akkor illeti meg őket, ha tiszteletbeli konzuli minőségükben járnak el.

Nincs mentességük a tiszteletbelieknek

Hivatali gépkocsik vámmentes behozatalára, áfa-visszatérítésre és megkülönböztető, HC (Honorary Consul) jelzésű rendszám használatára is jogosultak voltak 2003-ig a tiszteletbeli konzulok Magyarországon.

A Külügyminisztérium akkor vizsgálta felül kiváltságaikat, amikor Kulcsár Attila, a K & H-botrányban elhíresült bróker a kirgiz tiszteletbeli konzul autójával hagyta el az országot. Az akkori külügyminiszter, Kovács László a konzulátusok jogállásáról szóló 1963-as bécsi egyezmény alapján egy körjegyzékben kérte a tiszteletbeli konzulokat a HC rendszámok és a munkatársaik számára kiállított - semmiféle kedvezményre nem jogosító - igazolványok visszaszolgáltatására. A totalcar.hu internetes magazin szerint azonban még hónapokkal a visszavonásuk után is adtak ki HC jelű rendszámtáblákat, és sokan máig nem adták le azokat.

A Tiszteletbeli Konzulok Társasága eleinte nemzetközi fórumokon tiltakozott a döntés ellen, ám nem sokkal később, 2003 nyarán elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben elismeri, hogy a kedvezményeket a bécsi egyezmény szabályozza, és elfogadja a változásokat. A szóban forgó egyezmény szerint a tiszteletbeli konzulok nem élveznek diplomáciai mentességet, nem hozhatnak be vámmentesen gépkocsit, és csupán a küldő országtól a konzuli tevékenységért kapott járandóságuk adómentes. E kedvezmények azonban - a hivatásos diplomatáktól eltérően - nem illetik meg a tiszteletbeli konzul családtagjait, illetve munkatársait.

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Statisztika

Tartalom találatai : 91927

Keresés

Copyright © 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a GarageWeb készítette.