Rólunk írták! - Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok

Tartalomjegyzék
Rólunk írták!
Kunok I. Világtalálkozója
I. Világ Kun Találkozó
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Elindultak a kunok útján
Konzul bizalom nélkül
A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek
Kunjárás a Szilágyságban
A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.
Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Minden oldal

 

Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok (www.sonline.hu)

 

Talán kevesen tudják, de a húsvét a magyarországi kunoknál külön is ünnepnek számít. A krónika szerint a kunok 1239 húsvétján, vagyis 771 esztendővel ezelőtt a Radnai-hágón át negyvenezer családdal érkeztek Magyarországra.

 

A korábbi évszázadok sikerrel visszavert portyái után IV. Béla fogadta be azokat a kunokat, akik Kötöny fejedelemmel az élen – a mongol Batu kán elől menekülve – vándoroltak nyugatra. A történet szerint a király maga lovagolt az érkező népcsoport elé. A letelepítést követően aztán a nomád életmódot folytató kunok többször is összetűzésbe kerültek a magyarokkal. A tatárok ellen készülő fegyveres erők meggyilkolták Kötönyt és családját, a kunok pedig fosztogatva elhagyták az ország területét.


A tartárjárást követően az újjáépítést irányító IV. Béla visszahívta a kunokat, akiket a Tiszántúl, a Duna-Tisza köze és a Dunántúl Fejér megyei síkságain telepítettek le. Az elmúlt évszázadok alatt a keresztény hitre áttérő kunok teljesen beolvadtak a magyarságba.
A hagyományokat azonban sokan, sok helyen ápolják. Négy évvel ezelőtt 2006-ban alakult meg a Kunszövetség, melynek székhelye Karcag. A 2009-es első világtalálkozón számos, nagyközönséget vonzó programot rendeztek Kiskunfélegyházától az említett Karcagig. Ötszáz kilométeres lovas túrát jártak be az egykori vándorutat jelképezve a Radnai-hágótól a karcagi kun emlékhelyig. A világtalálkozó eseményein a somogyi kunok is részt vettek, akik közel húsz fővel most saját alapszervezetet létrehozásán munkálkodnak.

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Statisztika

Tartalom találatai : 91926

Keresés

Copyright © 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a GarageWeb készítette.