Rólunk írták! - A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.

Tartalomjegyzék
Rólunk írták!
Kunok I. Világtalálkozója
I. Világ Kun Találkozó
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Elindultak a kunok útján
Konzul bizalom nélkül
A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek
Kunjárás a Szilágyságban
A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.
Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Minden oldal

A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik. (www.kazembassy.hu)

A Nagykunság fővárosában, Karcagon tudományos-gyakorlati konferenciára került sor „Sztyeppei kultúra” címmel Asztana, Kazahsztán fiatal fővárosának tízéves évfordulója alkalmából.

 

A rendezvényen kazah és magyar tudósok, a Magyarországi Kun Szövetség képviselői, a város közössége és a sajtó képviselői vettek részt.
A konferencia a Magyar Televízió újságírói által a Nagykövetség támogatásával készített Asztanáról szóló magyar nyelvű film vetítésével vette kezdetét.

 

A kazah diplomaták Kazahsztán fővárosának történelméről és fejlődéséről, annak beruházási vonzerejéről, tranzitpotenciáljáról, valamint Asztana jubileuma tiszteletére kitűzött ünnepi rendezvényekről beszéltek a jelenlevőknek.

 

Dobos László, Karcag város alpolgármestere, beszédében a magyar kipcsákok fővárosának lakosai nevében megköszöntötte országunk vezetését és minden kazahsztánit Kazahsztán fővárosának jubileuma, Asztana tízéves évfordulója alkalmából.

 

Átadta a karcagiak államfőnknek szóló üdvözlő üzenetét. „Az évek során Asztana a kazahsztániak számára nemzeti eszmévé vált. Mi, a kazahok ősi nemzetsége, a kunok-kipcsákok leszármazottjai büszkék vagyunk arra, hogy Asztanát a nemzetek közössége a szellemi egyetértés és a nemzetek közötti párbeszéd fővárosaként ismeri el. A nemzet vezetője személyes sikerének tartjuk ezt. Mi a messzi Magyarországon örülünk és büszkék vagyunk Kazahsztán eredményeire. Kívánunk Önnek és történelmi hazánknak további jólétet, Asztanának, a fiatal fővárosnak pedig felvirágzást!” – szól az üzenet.

 

A tudományos-gyakorlati konferenciára meghívott kazahsztáni és magyarországi tudósok - mint Rausangul Mukuseva tudós, irodalomkutató, a T. Aibergenov-díj győztese, Dr. Barta Júlia néprajztudós, Dr. Somfoi Kara Dávid, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének tudományos munkatársa, Dr. Bíró András antropológus, aki a kazahok és magyarok történelmi kapcsolatát genetikai szinten tanulmányozza, és mások – előadásokat tartottak a kazah kultúráról, folklórról és néprajzról népeink történelmi és rokoni kapcsolatai felől megközelítve.

 

A konferencia záró szakaszában a vendégek figyelmébe ajánlottak egy Kazahsztánról szóló rövid dokumentumfilmet, melyben országunk létrejöttének legfontosabb szakaszairól, a külpolitikai és gazdasági prioritásokról, az elért sikerekről van szó. Ezenkívül fotókiállítás rendeztek „Asztana felvirágzása – Kazahsztán felemelkedése” címmel. A karcagiak a nagykövetség által kiadott magyar nyelvű Kazahsztánról szóló könyveket, valamint fővárosunkról információs-imázs termékeket vettek át.

 

 Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég böngészi

Statisztika

Tartalom találatai : 91926

Keresés

Copyright © 2019 Minden jog fenntartva.
Az oldalt a GarageWeb készítette.