Rólunk írták!

Rólunk írták!
Kunok I. Világtalálkozója
I. Világ Kun Találkozó
Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Elindultak a kunok útján
Konzul bizalom nélkül
A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek
Kunjárás a Szilágyságban
A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik.
Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza
Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója
Minden oldal

Kunkapitánnyá fogadták a kazah elnököt (www.szoljon.hu)

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodott a hét végén Magyarországon.

Találkozott Szili Katalin házelnökkel, Sólyom László köztársasági elnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a kunok pedig tiszteletbeli kunkapitánnyá fogadták.

A Parlamentben Szili Katalin házelnök fogadta Nurszultan Nazerbajevet, a Kazah Köztársaság elnökét. A találkozó előtt a Kunszövetség képviselői kunkapitánnyá fogadták a kazah elnököt - tudtuk meg Kovács Sándor ügyvivőtől, a megyei közgyűlés alelnökétől. A beiktatáson jelen volt Varga Mihály országgyűlési képviselő, az Interparlementáris Unió kazak-magyar tagozatának elnöke, Horváthy György nagykun főkapitány, Györfi Sándor karcagi kunkapitány, Kun Péter keletkutató, Szépe Ferenc kiskunsági ügyvivő, Horváth Lászkó volt tiszteletbeli kazak konzul, a Kunszövetség nagykövete és dr. Magyar Gábor ügyvivő.
- Még a szeptember 15-i kisújszállási kun viadalon határozott arról az ügyvivői testület, hogy a kazak-magyar kapcsolatok erősítése érdekében is, kunkapitánnyá fogadjuk az elnököt. Örülünk annak, hogy lehetőségünk nyílt a Parlementben átadni neki a kapitányi jelképeket, a ruhát, a süveget, a szablyát, az igazoló díszoklevelet, valamint Györfi Sándor kunkapitány, szobrászművész által készített karcagi Kun emlékhelyének kicsinyített bronz mását.
Köszöntőjében az elnök úr kiemelte, legközelebbi rokonai a kunok, éppen ezért fontosak az ilyen hagyományápolások is, mint a kunkapitányság a két nép történelmében. Az együttműködésre jó példa, hogy októberben Kazahsztánban, a Kazakok Világszövetsége 15. éves találkozóján a kazakok teljes jogú taggá fogadták a Kunszövetséget. - Ez is igazolja, hogy a kunok hidat képeznek az ásványkincsekben gazdag Kazahsztán és hazánk között - mondta Nazarbajev elnök, aki megígérte, egy későbbi időpontban szívesen ellátogat Karcagra, hiszen a kazahsztáni Mérkével évek óta testvérvárosi együttműködése van a városnak.